Ghidul Acvaristului Incepator

ghidul acvaristului incepator | endler.ro

Pregatirea Materialelor

Infiintarea primului acvariu pentru un peste Betta poate sa fie provocatoare dar niciodata infricosatoare.

Este foarte important de la bun inceput sa cunoastem cateva informatii utile atunci cand vom avea primul peste ca animal de companie cum ar fi ciclul azotului si ciclarea, cateva aspecte foarte importante pe care trebuie sa le luam in considerare.

Intotdeauna cand dorim sa avem un lucru nou este important sa ne documentam dinainte in special in momentul in care vom avea o vietate care are nevoie de anumite nevoi pentru a putea fi fericita si pentru a ne putea bucura de ea.

 

Acvariul

Acvariul pestelui Betta este locul in care ne vom relaxa, locul pe care il vom indragi si vom investi o gramada de timp si bineinteles bani, pentru a ne putea bucura de noul nostru companion.

Pestii betta sunt pesti de apa dulce, pe care ii putem gasi in habitatul lor natural in ape statatoare, cu o coloana de apa scazuta si slab oxigenata. Acest peste este unul rezistent, nepretentios in ceea ce priveste capacitatea apei in care va locui, mult mai importanta este calitatea acesteia.

Un peste betta va putea sta intr-un acvariu de 3 litri ca si intr-unul de 100 de litri cu conditia ca acel acel loc sa ii poata satisface fiecare nevoie de care pestisorul nostru are nevoie. Un alt aspect pe care trebuie sa il luam în considerare este forma acestuia, nu recomandam acvariile tip bol pentru ca acestea pot sa deruteze pestele nostru din cauza formei pe care acestea le au. Acvariile cele mai potrivite sunt cele cu colturi drepte, in care pestele nostru se va obisnui de la inceput cu limitele care ii sunt atribuite si pe care le va ocupa, ceea ce intr-un bol este mai greu de facut si ii va lua mai mult timp si energie.

Ca recomandare noi sugeram ca la inceput acvariul sa aiba macar 5 L pentru a putea intelege ciclul azotului, rolul filtrarii si ciclarea acestuia si sa fie unul cu colturi drepte.

Cel mai recomandat ar fi un acvariu de 10 litri care sa aiba o inaltime a coloanei de apa nu mai mare de 30 de cm, din cauza faptului ca pestele nostru va avea nevoie de oxigen pe care il va  procura de la suprafata apei. O coloana mai inalta de apa va face ca pestele nostru sa oboseasca in timp, acelasi lucru este recomandat si la acvariile cu o capacitate mai mare, conditia este ca acestea sa aiba coloana mai mica de 50 de cm.

 

Pozitionarea Acvariului

Un alt aspect pe care va trebui sa il luam in considerare este locul in care vom plasa acvariul nostru, foarte important este sa alegem de la bun inceput un loc umbrit, fara lumina solara directa si fara trafic intens sau vibratii pe care pestele nostru sa le perceapa si sa ii provoace stres. Locul pe care l-am ales va ramane acelasi pana la sfarsitul vietii pestisorului nostru, influentat fiind de deciziile noastre.

 

Filtrarea acvariului

Am nevoie de filtrare la un peste betta?

O intrebare pe care ne o punem atunci cand configuram acvariul pestelui nostru. Raspunsul este discutabil. Un filtru ne va ajuta sa mentinem parametrii apei mult mai usor in casuta animalutului nostru, va ajuta la mentinerea unei calitati a apei mai mare si totodata va indeparta biofilmul la suprafata acesteia care se face de cele mai multe ori in special la acvaristii cu experienta mai putina. Un filtru este indispensabil daca vorbim de un acvariu plantat, in care plantele nu o vor duce foarte bine fara acesta, cu exceptia anumitor specii cum sunt plantele de suprafata.

Dezavantajul filtrului nostru este ca trebuie curatat si intretinut periodic, va crea un curent in interiorul acvariului pe care pestisorul nostru nu il agreeaza foarte bine si va produce galagie, un lucru pe care trebuie sa il luam in considerare daca vrem sa instalam acvariul intr-un dormitor.

Recomandarea noastra este ca incepatorii sa instaleze un filtru cascada sau burete, la care se poate regla debitul si care va realiza o filtrare eficienta in casuta companionului nostru.

Pestii betta o duc foarte bine si fara filtru numai ca acesta va avea nevoie de schimburi de apa mai dese.

 

Incalzitor

Temperatura necesara unui peste betta este intre 22-25 de grade C, in mod normal este greu de mentinut fara un ajutor suplimentar de la un incalzitor cu termostat sau unul presetat la o temperatura ideala. Recomandam adaugarea unuia in casa pestelui nostru pentru a putea sta linistiti ca pestisorului nostru nu va raci.

 

Lumina artificiala

Pentru a ne putea bucura de frumusetea pestelui nostru dar si de a acvariului pe care  l-am configurat vom avea nevoie de o lampa pentru acesta care nu va fi aprinsa mai mult de 6 ore pe zi in special atunci cand nu avem plante naturale. Capacitatea si tipul acesteia o vom alege in functie de preferintele noastre si anume daca acvariul nostru este plantat atunci avem nevoie de lumina mai puternica pentru el iar daca nu, este suficienta una de o putere mai mica, cat sa putem admira minunatia din interiorul acestuia.

 

Substratul si Decorul

Un peste Betta nu are neapărată nevoie de un substrat, substratul are rol decorativ si funcțional doar in cazul in care vom adauga plante naturale. Tinem sa precizam de la inceput ca este foarte important sa nu punem pietre vopsite, colorate artificial, plante din plastic sau alte obiecte care ar putea elibera compusi toxici care sa dauneze viata animalutului nostru. Un substrat va face mai grea mentenanta si curatarea acvariului nostru va face ca hrana sa ramana blocata in acesta ducand la alterarea parametrilor in apa pestelui nostru. Substratul il vom adauga doar daca dorim sa avem un acvariu plantat necesar plantelor noastre.

Decorul este un aspect important pentru pestele nostru pentru ca acesta se va putea juca in jurul lui si va putea sa se ascunda atunci cand se simte amenintat sau va dori sa se odihneasca. Recomandam doar decor natural cum sunt lemnele naturale, driftwood, dragon wood sau alte tipuri de lemn si pietrele neutre din punct de vedere chimic care nu vor putea modifica parametrii apei si nu il vor putea rani prin marginile ascutite.

Plantele

Un lucru foarte estetic si functional este adaugarea plantelor in acvariul prietenului nostru, in primul rand acestea il vor face sa se simta confortabil si linistit, in al doilea rand vor ajuta la imbunatatirea calitatii apei in care acesta traieste si bineinteles vor face ca acvariul sa fie natural si placut de privit in camera in care acesta se afla. Plantele le recomandam in orice acvariu pentru multiplele beneficii pe care acestea le aduc.

Concluzii

Cam acestea ar fi lucrurile esentiale pentru casuta noului nostru pestisor. Acestea se pot configura în functie de bugetul pe care dorim sa il alocam.

Pestii betta pot supravietui si in recipiente mici si simple, dar pentru ne putea bucura de ei la capacitate maxima sunt esentiale notiunile de mai sus si de un acvariu de minim 5L.